fbpx

Interjú Gayer Ferenccel, a Jazz Szövetség új elnökével

2024. február 26.

A Magyar Jazz Szövetség tagjai szeptemberben választották meg az új elnökséget, melynek tagjai: Gayer Ferenc – elnök, Kollmann Gábor és Nagy János – alelnök, Csapó Krisztián, Halper László, Hász Eszter, dr. Peller György – elnökségi tag. Azóta sok minden történt. Az idei első MJSZ esemény épp ma lesz, először rendeznek Babos Gyula emlékére jazzgitárversenyt.

Gayer Ferenc

A legutóbbi választás óta négy új tagot köszönthetett a régi elnökség, Csapó Krisztiánt, Hász Esztert, Halper Lászlót és dr. Peller Györgyöt. Nagy János két éve lett tag, Gayer Ferenc és Kollmann Gábor pedig már évek óta az elnökség tagjai. Mindannyian muzsikusok.

Az MJSZ elnökét, a Budapest Ragtime Band vezetőjét, a Máté Péter-díjas bőgőst, Gayer Ferencet kérdeztem a tervekről.

  • Irk Réka / Jazz.hu: Először is gratulálok a kinevezésedhez! Pontosan mióta vagy elnökségi tag a Jazz Szövetségben?
  • Gayer Ferenc: Köszönöm szépen. Tizenegy éve vagyok elnökségi tag, de hozzá kell tennem, hogy a MJSZ-nek 1990, vagyis a megalakulás óta tagja vagyok.

  

  • Irk Réka / Jazz.hu: Miket tartasz fontosnak az elmúlt évekből kiemelni, amik a nevedhez fűződnek?
  • Gayer Ferenc: Kovács Gyula jótékonysági emlékkoncert, Pleszkán Frigyes zongoraverseny, Pege Aladár nagybőgőverseny, kortárs kamarazene és jazz improvizációk. Talán ezek a kiemelkedőek a sok egyéb kisebb feladat és aktív közreműködés mellett.

 

  • Irk Réka / Jazz.hu: Idén sok fiatalt választottak be az elnökségbe. Mennyire tudták ezalatt a pár hónap alatt átlátni a működést? Mennyiben lett más a szervezeti működés szeptember óta?
  • Gayer Ferenc: Nem volt probléma, mindenki rutinos muzsikus, zenekarvezető és ezért pillanatok alatt tudtuk, hogy mit és hogyan szeretnénk működtetni a MJSZ-ben. Tapasztalva a múltbéli hibákat, a működésben, a filozófiában változtattunk. Szeretnénk a magyar jazzt segíteni minden téren és egy magasabb polcra helyezni. Tulajdonképpen ennek a 33 éves ernyőszervezetnek ez a fő feladata. Jó összetételű elnökség alakult meg, a viták és a világnézeti különbségek ellenére jól tudunk együttműködni. Az elmúlt pár hónapban nagyon jelentős eredményeket értünk el.

  • Irk Réka / Jazz.hu: Kialakult-e már a feladatok megosztása, ki miben tudja segíteni a jazz-szakmát?
  • Gayer Ferenc: Igen, megosztottuk a tennivalókat. Mindenki képessége, tapasztalata ismeretében végzi a feladatokat.
    Margitszigeten a Jazz és Borfesztivál: Gayer Ferenc és Csapó Krisztián
    Babos Gitárverseny: Halper László
    Vidéki jazzklub hálózattal a kapcsolattartás és segítése: Kollmann Gábor (Peller György)
    Magyar Jazz Ünnepe: Csapó Krisztián
    Év fiatal Jazz-tehetsége verseny: Hász Eszter
    Alapszabály módosítás, pályázatok: Peller György
    Művészetek Völgye – Magyar Jazz Udvara: Nagy János
    Podcast, Jazzer lap, online megjelenés: Csapó Krisztián
    Hozzá kapcsolódik még a Magyar Jazz Tiszteletbeli Nagykövete kiválasztása. Borlai Gergő dobos már a negyedik magyar lemezt ajánlja követőinek.

 

  • Irk Réka / Jazz.hu: Elég negatív tendenciát festett le Zsoldos Béla februárban a pénzek elosztását illetően. Azonban jelen voltam szeptemberben, mikor beszéltél Csák János miniszter úrral a jazzfinanszírozás helyzetéről. Hogyan látod, kap a Jazz Szövetség kiemelt támogatást? Rád milyen feladatok hárulnak szeptembertől a szövetségben?
  • Gayer Ferenc: Mindig vannak és lesznek „huhogók”. Őket biztos nem a magyar jazz ügye, a közös érdek motiválja. Mit is mondott a sikerről Frank Sinatra ….? Ami a támogatást illeti, nagyon jól állunk, az összes tervezett rendezvényeinket tudjuk finanszírozni és még tartalékot is képeztünk.

 

  • Irk Réka / Jazz.hu: Látod már előre az évet? Milyen események fognak megvalósulni?
  • Gayer Ferenc: Pontos menetrendünk van. 2024. február 26. Babos Gitárverseny; 2024. június 7-9. Jazz és Bor Ünnepe a Margitszigeten, a Csodálatos Magyar Jazz gálával. Július 19-28-ig Művészetek Völgyében a Magyar Jazz Udvara száz magyar jazzmuzsikust, közreműködőt lát vendégül.
    2024-ben elkezdjük a vidéki jazzklubok támogatását. Első körben tíz klubot támogatunk. Szeptember 14-én kerül megrendezésre a Magyar Zene Házában a megújult Magyar Jazz Ünnepe rendezvény és még ősszel, szeptember 5-6-án tartjuk az Év Fiatal Jazz Tehetsége zenei versenyt. Ezek biztosak, de ha a forrásaink megengedik további programokat szeretnénk szervezni. Sok intézménnyel és szakmai szervezettel, fesztivállal vállalunk szakmai partnerséget.

  • Irk Réka / Jazz.hu: 2020-ban már megkérdeztelek róla, mint friss Máté Péter-díjast, lesz-e változás a díj nevében. Szakcsi Lakatos Béla tavalyi halála óta megerősödött az a vélekedés, hogy a róla elnevezett díj méltó elismerésként szolgálna a díjazottnak. Hogy látod, tudtok ezért valamit tenni? (az interjú kérdései november elején készültek)
  • Gayer Ferenc: Örömmel számolhatok be arról, hogy a Magyar Jazz Szövetségnek a Szakcsi Jazz Egyesülettel közösen sikerült megoldást találni a fenti kérdésre. A kulturális minisztérium és Csák János miniszter úr támogatásával megvalósult a Szakcsi-díj, ami 2025-től kerül átadásra.

A Közgyűlést az újjá választott elnökség március 2-án 11 órára hívta össze a BJC-be.  

Jazzer 2023/1-es kiadványa pdf-ben (katt.):

Jazzer 

 

Fotó: Irk Réka, MJSZ

 

 

© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005