fbpx

Wayne Shorter: Zero Gravity – Halper László ajánlója

2023. november 30.

Halper László jazzgitárost kértem meg, hogy ajánlja Wayne Shorterről készült Zero Gravity című filmet olvasóinknak. (a szerk.)

Zero Gravity címmel jelent meg egy 3 részes dokumentumfilm a jazzlegendáról, Wayne Shorterről. A film exkluzív producere Brad Pitt, rendezője Dorsay Alavi.

Wayne Shorter pályafutásával végig kísérhetjük a műfaj fejlődését az ötvenes évek végétől napjainkig, hiszen Shorter már ’59-ben tagja lett Art Blakey Jazz Messengers nevű formációjának, ’64-ben csatlakozott Miles Davis kvintettjéhez, és 1971-ben alapító tagja volt az egyik korszakalkotó fúziós zenekarnak, a Weather Reportnak.
Későbbi saját formációi is mérföldkövet jelenttetek a műfaj változásában.

A filmből kirajzolódik életének kettőssége, melyben a sikerek mellett sokszor tragédiákkal is meg kellett küzdenie. Személyiségének sokszínűsége is elénk tárul, hiszen a filmből kiderül, hogy a képzőművészet, a képregény rajzolás eleinte sokkal jobban foglalkoztatta, mint a zene, és a művészet többi ága, pl. a sci-fi, a későbbiekben is nagyon fontosak voltak számára.

A filmben Shorter saját visszaemlékezései mellett interjúkat hallhatunk, zenésztársaival, családtagjaival. Összetett személyiségét talán Herbie Hancock foglalta össze legjobban: „amikor Miles Davis zenekarában elkezdtünk együtt játszani, sokáig nem tudtam eldönteni, hogy zseni vagy örült.”

Szerintem a műfaj kedvelői számára kihagyhatatlan ez a dokumentumfilm, amelyből a zseniális művész mellett egy, a világot egészen különös módon látó, folyton az élet lényegét kereső embert ismerhetünk meg.

Prime Video, 2023 (már magyar felirattal)

Fotó: Prime Video

 

 Kapcsolódó cikk:  Wayne Shorter: Zero Gravity – filmajánló

 

 

© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005