fbpx

Bajban van a Budapest Jazz Club, segítségre szorul

2023. június 27.

Magyarország legtöbb magyar jazz-zenészét foglalkoztató jazzklubja, amely nemzetközi szinten is óriási elismerésnek örvend, bajba került.

Bajban van a BJC

Kérjük olvasóinkat, hogy aki tud segítsen, a leginkább kormányzati és/vagy fővárosi támogatásra szoruló klubnak, hogy tovább tudjon működni.

Alább megosztjuk a BJC segítségkérő és helyzetelemző írását.

Amíg nem tudják a helyzetet megoldani, addig sajnos csak a zárt kapuit nézhetjük a nagy múltú koncerthelyszínnek, amely még a COVID alatt sem zárt be. Hajrá BJC!!!

MOST ÚGY TÁMOGATHATJA A BJC-T, HA ALÁÍRJA A PETÍCIÓJUKAT: https://www.peticiok.com/peticio_a_budapest_jazz_club_ujranyitasaert_nyilt_level_karacsony_gergely_fpolgarmester_urnak

Frissítés: https://jazz.hu/kiemelt/2130-peticio-a-budapest-jazz-clubbert-igy-segithetsz

 

A Budapest Jazz Club közleménye:

A Budapest Film Zrt. tulajdonosa, a Fővárosi Önkormányzat közszolgáltatási partnere a Budapest Jazz Clubot működtető Jazzart Közcélú Alapítvány, 2012-ben - a Budapest Film Zrt-vel létrejött bérleti jogviszonnyal párhuzamosan és nyilvánvaló összefüggésben - létesített közszolgáltatási szerződést a Fővárosi Önkormányzattal.

A közszolgáltatási szerződésben megállapított díjazás célja a közszolgáltatási feladatok ellátásának támogatása mellett kifejezetten az volt, hogy a Fővárosi Önkormányzat a Budapest Film Zrt-vel megkötött bérleti megállapodás ellenértékére is fedezetet biztosítson.

A bérleti díj 2012-től 44,3 %-al, havi 833.500 Ft+áfa összegről 2023-ra havi 1.203.400 Ft+áfa összegre (évi bruttó 18.288.000 Ft) emelkedett. A közszolgáltatási díj a 2020-ban megkötött jelenleg is érvényes hosszú távú szerződés megkötésekor 31 millió forint volt, ez alapján vállaltuk a hosszú távú szerződés megkötését.

2021-ben a COVID miatt sajnos a díj a jelenleg is érvényes évi 9.6 millió forintra (kevesebb mint egyharmadára) csökkent azzal, hogy a válságos idők elmúltával a 31 millió forint lesz ismét a kiindulási alap.

Fontos kiemelni, hogy a bérleti díj kifizetése sajnos kezdettől fogva nem volt zökkenőmentes, ez alól talán a kulturtao-s két év valamint a jelenleg is érvényes szerződés szerinti időszak első éve jelentett kivételt, ettől eltekintve a lejárt tartozásaink összege különböző mértékben ingadozott, ám nem éltünk vissza helyzettel, egyszerűen a megmaradt forrásokból próbáltunk életben maradni, és felelősen már októberben megkongattuk a vészharangot a két némileg összefüggő szerződés kapcsán is érintett Fővárosi Önkormányzatnál.

A klub fenntartásához 8 bevételi forrás egyidejű megléte szükséges (jegybevétel, vendéglátás, rendezvényszervezés, adó 1 %, magánkölcsön, szponzorációs/marketing bevétel, bérleti díj, szubvenció). A szubvenciós rész 2021 óta folyamatosan csökkent az eredetileg 22,5%-os részt jelentő lábról a jelenlegi 7%-os mértékre. Ez a kieső rész összesen nagyságrendileg 50 millió forint, amelyből a bérleti díj 15 millió forintját nem tudjuk önerőből pótolni.

A fenntarthatatlan helyzet megoldásával kapcsolatos törekvések:

A Fővárosi Önkormányzatnál 2022. októberében személyesen is jeleztük a helyzet tarthatatlanságát. Elmondtuk, hogy az állami szubvenciós források szintén elapadtak. Folyamatosan magánkölcsönök folyósításával tartottuk fenn a közcélú alapítvány, a jazzklub működését.

A COVID időszak kezdete óta, de tulajdonképpen már korábban is folyamatosan figyeljük a költségek faragásának lehetőségét. A működés fenntartásánál a programok és munkavállalói költségek finanszírozását tekintettük elsődleges fontosságúnak, hiszen ezek hiányában nincsen szükség helyszínre sem, közvetlenül ezek mellett a klubingatlan a működés alappillére. Hangsúlyoztuk, hogy eredetileg ez az eszköz szolgált a bérleti díj fedezetének biztosítására, ezt így is kezeltük/címkéztük eddig, ezért most ezen a területen van a legnagyobb gondunk.

Elmondtuk, hogy készek vagyunk a reményeink szerint visszakorrigáló források azonnali „címkézett“ tovább utalására a Budapest Film Zrt. felé.

Az egyeztetésről a Budapest Film Zrt-t szintén tájékoztattuk. Októberben ígéretet kaptunk arra, hogy több programfinanszírozási vonalon is igyekeznek forrást találni a kieső összeg pótlására. Elhangzott, hogy a "feladat a következő: 21 millió forintot kellene találni a BJC részére". Mivel a közszolgáltatási szerződés díjaként ilyen folyósításra nem volt mód/keret, ezért a Budapest 150 ünnepségsorozat kiemelt zenei helyszíneként, illetve a Tavaszi Fesztiválba integrált programjaink révén az ezekre allokált keretből kaptunk volna támogatásokat a programok finanszírozására. Sajnos a Fővárosi Önkormányzat forrásteremtési próbálkozásai nem jártak sikerrel, a konkrét lépéseket szorgalmazó jelentkezéseink során a Budapest Brand arról tájékoztatott bennünket, hogy sajnos a kulturális vezetés jószándékú megoldási kísérlete már elkésetten megalapozatlan volt, mert a Tavaszi Fesztivál és a Budapest 150 programtervezete addigra már betelt, a keretösszeg elfogyott, a zeneművészet illetve a jazzműfaj terén a Főpolgármester úr támogatásával már egy másik programszervező, külföldi művészeket fókuszba állító fesztivál-projektje került integrálásra.

Ekkor a problémát kurziválva ismét jeleztük a Főpolgármester-helyettes asszonynak, hogy sajnos nem jutottunk előrébb. Bősz Anett főpolgármester-helyettes asszony a 2023. április 25-i személyes egyeztetésünk alkalmával elmondta, hogy a helyzetet még komolyabban veszik és megoldást keresnek. Felvetette, hogy akár a bérleti díjfizetés átmeneti elengedésével próbálkozna, amelyre vonatkozóan tudomása szerint egy kisebb bérlő esetében az utóbbi időben már volt egy precedens a Fővárosnál. A Főpolgármester-helyettes asszony a korábbiakra tekintettel korrektül hangsúlyozta, hogy a megoldást egyelőre nem tudja megígérni, de kiemelten, a főpolgármester úrral egyeztetve is foglalkoznak a problémával, mindenképpen tájékoztatnak minket a fejleményekről és egyelőre türelmünket kérik.

A tartozásunk összege azóta némileg emelkedett, a bérleti díjakat nem tudjuk fizetni, az egyéb rezsiszámlák kifizetését tudtuk vállalni, ezeket rendeztük is, hogy a főbérlőnek legalább ezek finanszíroztatásával ne okozzunk plusz költségterhet.

Hangsúlyoztuk: a Fővárosi Önkormányzat, a Budapest Film Zrt. tulajdonosa időt kért, mi nem tudjuk megoldani a helyzetet, a Fővárosi Önkormányzattól kértünk segítséget, a válaszukra várunk.

Az elmúlt hetekben a Főváros Kulturális Osztályát tájékoztattuk újabb ügyvédi levelekről is – melynek fontos pontjaként 2023. június 16-tól a Budapest Film Zrt. azonnali hatállyal felmondhatja a Jazzart Közcélú Alapítvánnyal kötött bérleti megállapodást, amely egyben implikálja a Budapest Jazz Club működésének ellehetetlenülését, tehát a klub bezárását is –, és igyekeztünk udvariasan sürgetni a reményeink szerint pozitív fejleményeket közvetítő választ.

június 21-én kézhez kaptuk a felmondást, melyet követően még a bezárást előtt igyekeztünk kompromisszumos, részleges, önerőből történő rendezési ajánlatot tenni, ám ezt a vagyonkezelő elutasította.

Mivel egyéb érdemi előrelépés nem született, így 2023. június 26-án a vagyonkezelő zárcserével és lakatokkal bezárta a Budapest Jazz Clubnak helyet adó ingatlant.

Jelenleg minden erőnkkel, az összes lehetséges csatornán igyekszünk mindent megtenni, hogy a szomorú helyzetet mielőbb orvosolni legyünk képesek.

 

 

Fotó: Irk Réka, Sztraka Ferenc

 

 

 

© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005