fbpx

Ki mit hallgat / Harcsa Veronika

2021. február 22.

A zenésznek a zene nem csak hivatás, kenyérkereset vagy megszállottság, de mindenek felett örömforrás. A MagyarJazz újabb sorozata keretében munkatársunk, Pallai Péter kérdezi a magyar jazzvilág nagyjait, mi az a tíz zenedarab, amit a legszívesebben hallgat saját épülésére, amikor éppen nem szakmázik? 

Harcsa Veronika top 10-es listája:

 

  1. Anne Sofie von Otter Ravelt énekel

Van néhány klasszikus énekes, akik csodálatos természetességgel, a vibrátót és a hangerőt szerényen mérve énekelnek, közülük legnagyobb kedvencem Anne Sofie von Otter. Ráadásul ha olyan, számomra kedves szerzőtől énekel, mint Ravel, az maga a csoda.

  1. Kéringer László Ravelt énekel

Ha már Ravel, akkor meg kell említenem Kéringer Lászlót, akihez másfél éve járok magánénekórákra. Nagy örömömre egyre többször kérnek fel klasszikus zenészek együttműködésekre, és bár a cél pont a természetes hangom használata, mégis komoly technikai követelményeket támasztanak ezek az események, amelyekre László segít felkészülni. Ezért járok hozzá, no és azért, mert az ő hangját mindig jó hallgatni.

  1. Nagy Emma Quintet: Low Frequency Oscillator

Néhány éve konstatáltam, hogy nagyon is aktívan megjelent a következő generáció, akik már érezhetően más zenéken nőttek fel, mint én, és elképesztő hangszeres tudással és zenei mélységgel állnak az alkotáshoz. Mostanában fedeztem fel Nagy Emma zenéjét, akit elképesztő színfoltnak tartok, és nagyon drukkolok neki, hogy minél szélesebb körben meg tudja mutatni a tehetségét.

  1. Moped Loewen: Sinking

A fent említett fiatal generációból néhányakkal van szerencsém együtt is játszani, ők engem is fiatalon tartanak. Egyikük Varga Dániel szaxofonos-énekes dalszerző, aki éppen a MAO-val készít albumot, amin vendégeskedem. Ez a dal a grazi-magyar zenekarával készült.

  1. Sammy Davis Jr: Mr Bojangles

Ha egy dalt végtelenszer meg kéne hallgatnom, akkor ezt választanám, Sammy Davis Jr előadásában, videóval együtt.

  1. Nina Simone: Live in Montreux

Nina Simone megfejthetetlen karizmájának és őszinteségének jó példája ez a Montreux-i felvétel, sosem tudnám megunni.

  1. David Bowie: Blackstar

Bowie utolsó lemezén olyan jazz kiválóságokkal dolgozott együtt, mint Marc Guiliana, Ben Monder, Tim Lefebvre és Donny McCaslin. Ez a címadó dal remek példája annak, hogyan lehet a jazz dramaturgiai és szerkesztési eszközeit a popzene szolgálatába állítva teljesen egyedi hangzást létrehozni.

  1. Jeff Buckley Purcellt énekel

Ennél megrázóbb átéléssel nem hiszem, hogy elő lehet adni Purcell áriáját, mint ahogy Buckley tette.

  1. ÄTNA - Sister

A számomra legizgalmasabb mai zenék kapcsán általában kiderül, hogy a zenészeknek korábban közük volt a jazzhez, így van ez a brémai ÄTNA esetében is, ahol a dobost még Berlinből, jazz körökből ismerem. Érdemes videóval együtt nézni, a klipjeik minimalista, de a vizualitás is nagyon átgondolt bennük.

  1. Thom Yorke: Harrowdown Hill

Nehezen tudnék listát összeállítani valamilyen  Radiohead/Thom Yorke-hoz kapcsolódó szám nélkül. Thom Yorke Ereaser című szólóalbuma most is tud újat mondani.

 

Fotó: Glodi Balázs