fbpx

Ki mit hallgat / Karosi Júlia

2022. február 14.

A zenésznek a zene nem csak hivatás, kenyérkereset vagy megszállottság, de mindenek felett örömforrás. A MagyarJazz sorozata keretében munkatársunk, Pallai Péter kérdezi a magyar jazzvilág nagyjait, mi az a tíz zenedarab, amit a legszívesebben hallgat saját épülésére, amikor éppen nem szakmázik? 

Karosi Júlia top 10-es listája:

 A lista végtelenre bővíthető, ez most inkább egy zenés asszociációs láncra sikerült, de sok nagy kedvencem benne van...

 

  1. Elina Duni Quartet Live at Cosmo Jazz Festival

Elina Duni Cosmo Jazz Festival felvétele mind képileg, mind hangilag olyan lenyűgöző számomra, hogy bármikor, amikor ki szeretnék szakadni kicsit a mindennapok forgatagából, akkor megnézem:

  1. Tigran Hamasyan - The Poet

Ha már youtube, akkor vizuál és klip, és akkor azonnal eszembe jutnak Tigran Hamasyan zseniális klipjei, itt az egyik kedvencem a Poet című dallal:

  1. Ben Monder - "Late Green"

Ben Monder gitárjátéka mindig lenyűgöz, és ahhoz még látvány sem kell úgy képes utaztatni galaxisokon innen és túl: 

  1. Norma Winstone, Kenny Wheeler, John Taylor & Maritime Jazz Orchestra - Siren's Song

Norma Winstone szirén énekéről se feledkezzünk meg, mert nagyon rosszat tenne a lelkünknek: 

  1. björk : army of me

Björk nagyon nagy hatással volt rám egy időben, a klipjeit még az MTV-n néztem tiniként, valahogy az sokkal nagyobb élmény volt, mint most a youtube-on ráklikkelni, volt benne valami izgalmas, de kicsit nosztalgiázhatok itt is néha:  

  1. Deva - Fa Lenni

Inspirálnak az egyéni előadók, akik nem utánoznak senkit, nem követnek trendeket, csak mennek amerre a szívük viszi őket, minden műfajból és művészeti ágból követem az ilyen típusú előadókat és alkotókat, ilyen Deva is, a magyar könnyűzene egyik nemrég felragyogott csillaga, itt az új klipje:

  1. Hania Rani — 'F Major'

Minimalizmus és vizualitás, jót tesz az elmémnek, Hania Rani klipjei is, ez az egyik kedvencem: 

  1. Youn Sun Nah - Momento Magico, Empty Dream

Youn Sun Nah mindig hihetetlenül inspiráló számomra, de főleg a koncert felvételei, hogy mennyire tökéletesen énekel élőben is:

  1. Arooj Aftab: Tiny Desk (Home) Concert

Arooj Aftab, fantasztikus az az érzelmi mélység, ami az előadásából árad, és nagyon inspiráló számomra ez a fajta intonáció: 

  1. Sara Serpa – The Wedding Present

Egy másik nagy kedvencem a portugál énekesnő Sara Serpa. Hihetetlen, hogy ez a lemeze 2008-ban jelent meg, és az már 14 éve volt, atyaég:

 

 

Fotó: Irk Réka

 

 

© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005