fbpx

Müpa tehetségkutató – Ocsovay Damján Trió és Danyi Diana Quintet

2022. február 05.

Tizenötödik alkalommal rendezi meg a Müpa fiatalok tehetségkutató versenyét. Ahogy Bércesi Barbara végigvezette ajánlójában, sokan szép karriert futottak be azóta, hogy először kiválasztották őket a versenyre.

Ebben az évben több szempontból is rendhagyó a Jazz Showcase: három helyett csak két-két zenekar lép fel egy-egy napon, így nem kell költözködni az Átriumból a Zászlótérbe és vissza, szerencsére az Átriumban az akusztika sokkal jobb. Plusz a tavalyi karantén alatt bevetett online közvetítés annyira jól sikerült, olyan sok érdeklődőt csalt a képernyők elé, hogy idén is van lehetőségük a nézőknek nyomon követni a streaming adást, sőt még szavazhatnak is online, nemcsak a helyszínen.

A kordonnal körülkerített székeken csak azoknak volt hely, akik időben érkeztek. Idén sokkal több érdeklődő jött a helyszínre, mint két éve, dacára a pénteknek és az online közvetítésnek. Márton Attila után szabadon: „az élő zenét semmi nem helyettesítheti”.
Idén a fellépők talán ismertebbek, lehet, hogy a sok online közvetítésnek köszönhetően, minden zenekar frontemberéről hallhattak már a jazzkedvelők.

A két éve elindított beszélgetős konferálás szerencsére idén sem maradt el, így megismerhettük a zenekarok tagjait. Idén Novák Pétert, a Jazzyből jól ismert JazzKovács László váltotta.

Az első fellépő Ocsovay Damján Trió volt, akik saját kompozíciókat adtak elő egy kivételével, mégpedig Herbie Hancocktól a „Butterfly” volt a kakukktojás. A trió két tagja a SoLaTi zenekart erősíti, és ez a zenéjükön is érezhető volt. A Tzumo által kitalált, soulos, funkys zenei világ visszaköszönt előadásukban. Igazán kellemes, nyugtató zene. Ocsovay Damján a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazztanszékén jazzének szakon tanul, és a pár héttel ezelőtti vizsga, majd a Müpában énekelt saját dalok versenyét ez utóbbi nyerte, sokkal jobban illettek a hangjához, mint a jazzstandardek.
A zenekarában Heilig Tamás basszusgitározott és Boros Levente dobolt.

Másodikként Danyi Diána kvintettje lépett színpadra. Az énekesnőről már hallhatott a közönség, időnként Egri János zenekarával énekel, és egy-egy latin dala is megtalálható a világhálón, viszont állami zenei középfokú, illetve felsőfokú intézményben még nem tanult, a Snétberger Tehetségközpont diákja volt hosszú évekig, ahol jó nevű és képzett tanároktól tanulhatott. Biztos jó tanácsokkal tudná ellátni Lakatos Ágnes tanárnő. A „Két szál pünkösdrózsa” című magyar népdallal kezdett, és megdöbbent csend fogadta Diána csillogó hangját. A hangszerelést hozzá Salai Dávid készítette, aki nem volt ismeretlen számomra, mert öt évvel ezelőtt Balogh Tomi triójában, mint gitáros aratott nagy sikert az Érdi Jazz Fesztiválon. A zenekar többi tagja is hasonló kvalitásokkal rendelkezett, a dobnál Hidász Tomi foglalt helyet, aki felsorolhatatlan, mennyi zenekarban állandó tag, a bőgőn, basszusgitáron Jónás Géza játszott, aki novemberben a Pege Aladár bőgőversenyen lett első helyezett. A zongoránál és szintetizátornál pedig a tavalyi ’Év fiatal jazz-zenésze’ és Junior Prima díjas Egri János Jr. ült, és egy számban még énekelt is. Valószínűleg az ő hangosítása inkább az online térre lett beállítva, mert a helyszínen kevésbé volt hallható.
Danyi Diána nemcsak magyar népdalokat, hanem latin dalokat és jazzstanderdeket is énekelt, de szerintem egyértelműen a népdalok jazzbe átültetett feldolgozásai illettek hozzá leginkább. Rengeteg jó improvizációt hallhatott a közönség az együttestől. Azt hiszem, az ilyen minőségi előadás hiánypótló lehetne a jazzfolk területen.

A pozitívumokra és a negatívumokra a kilenctagú nemzetközi zsűri hívja fel a fellépők figyelmét minden nap végén. Akik közül a magyar részt Harcsa Veronika (elnök), Bágyi Balázs, Binder Károly, Fekete-Kovács Kornél, László Attila képviselték, a nemzetközi részt pedig Bogdan Benigar (Szlovénia, Ljubljana Jazz Fest), Martyna Markowska (Lengyelország, Katowice JazzArt Fest), Steve Rubie (Egyesült Királyság, 606 Club), Ulf Werner (Németország, Konzerthaus Berlin).

Este a cseh Dan Bárta és Robert Balzar Trio koncertjét lehetett meghallgatni.

Ma folytatódik a Müpa Jazz Showcase 16:30-tól, ahol ismét olyan fiatal tehetségek lépnek fel, akik már nevet szereztek maguknak. Először Reggie Jonas Jr.-t és trióját hallgathatja meg a közönség, aki a Zeneakadémia Jazztanszékén végzett, és egy zenészdinasztia büszke tagja, és aki a Müpa zenemű pályázatán nyert. A tegnapi bőgőverseny-győztes Jónás Géza is az ő csapatát fogja erősíteni. Mellettük Géza testvére, Fülöp fog a dobnál helyet foglalni.

A második koncerten a tavalyi ’Év fiatal jazz-zenészének’ választott Bangó Adrienn zenekara lép színpadra, akik között ugyancsak jól ismert nevek szerepelnek, mint a mesterképzésen tanuló, de a Snétberger Tehetségközpontból induló Farkas Zsolt, a basszusgitáros Pál Gábor és a dobos Fábry Adonisz.

Este 8 órakor Cadotsch // Downes // Donkin // Maddren fog fellépni.

Utolsó napra is maradnak tehetségek. Orbay Lilla egyik zenekara kezdi a vasárnapi tehetségkutatót, aki már minden nagyobb budapesti klubban fellépett, de még a Zeneakadémia Jazztanszékének hallgatója. Az Érdi Jazz Fesztiválon is óriási sikert aratott, ami után a Harmónia Jazzműhely is felléptette. A kvintettjének tagjai két éve is részt vettek más felállásban a tehetségkutatón. Sebestyén Patrik, aki ugyancsak az ’Év fiatal jazz-zenésze’ volt két éve, trombitálni fog, Stummer Márton gitározni, Orbán György, aki kilóg a fellépők életkorát és tudását tekintve, bőgőzik, és Richter Ambrus fog dobolni, aki ugyancsak az ’Év fiatal jazz-zenésze’ volt sok évvel ezelőtt.

A Jazz Showcase versenyét Tűzkő Salamon és kvintettje zárja, aki Grazban tanul, és ő is híres zenész családból származik. Salamon trombitán fog játszani, Pap Márton altszaxofonozni fog, Horváth Balázs  - ugyancsak a Snétberger Tehetségközpont kiemeltje - zongorázni, Barakonyi Brúnó bőgőzni és Karádi István dobolni.

Az est és a háromnapos ünnep zárásaként Aga Zaryan nemzetközileg elismert lengyel énekesnő koncertje hallgatható meg a Fesztivál Színházban.

Aki esetleg olyan versenyre gondol, ahol még egész fiatalok versengenek tudás nélkül, nekik talán a leírásból kiderült, hogy bizony a Jazz Showcase minőségi jazzfesztiválnak megfelelő előadásokat tartalmaz, a jövőben biztos fogunk a fellépőkkel találkozni akár itthon, akár nemzetközi színtéren.

 

Programok: https://www.mupa.hu/programok/jazz-showcase-2022

 

 

 

Müpa, 2022. február 4.

 Fotó: Irk Réka

 

 

 Kapcsolódó cikk: Tehetségkutató a Müpában – 2. nap – Reggie Jonas Jr. Trió és Bangó Adrienne Quartet

Müpa Tehetségkutató zárónap – Orbay Lilla Quintet és Tűzkő Salamon Quintet

 

 

 

 

Jazz koncertek - Jazz Concerts in Hungary

H K Sze Cs P Szo V
© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005