fbpx

Szenzációs húsvéti jazzkoncert a Hálóban

2022. április 14.

Tudjuk jól, hogy korunkban milyen könnyen osztogatják a grandiózus jelzőket. Mégis azt kell mondanunk, hogy – jóllehet számos kiváló hazai és külföldi muzsikus is játszott már a Háló Jazzklub csaknem 14 éves történetében – a neves jazz- és blues énekesnek, Ella Fitzgerald örökbefogadott fiának, Ray Brown, Jr.-nak húsvét hétfő estéjén történő fellépése nem mindennapi eseménynek ígérkezik.

Nem könnyű nagy emberek árnyékában felnőni, pláne, ha az utód maga is művész lesz. Gondoljunk csak Natalie Cole-ra, Ravi Coltrane-re, Frank Sinatra Jr.-ra, vagy akár ifj. Bartók Bélára. Igaz, hogy vendégünk nem vérszerinti leszármazottja a 40-es évek végén és az 50-es évek elején az Ella Fitzgerald-Ray Brown házaspárnak, de mégis csak nagy nyomást jelent, ha valaki a világhírű bőgős nevét viseli. Idősebb Ray Brown ugyanis vagy másfél évtizedig volt az Oscar Peterson trió tagja, amely biztos sikert és ismertséget hozott számára. Ella Fitzgerald világsztár státuszát meg pláne nem kell bizonygatni, hiszen őt egyáltalán nem csak a jazzrajongók istenítették, hanem a közönség teljes egésze – és az egész világon!

Ray Brown Jr. 1948-ben született, Ella féltestvére volt a mamája. A Brown házaspár fogadta örökbe és adta neki a Ray Bown Jr. nevet. Dobolni és zongorázni tanították, de saját bevallása szerint éppen „mostoha” szülei bosszantására direkt nem volt hajlandó a jazz irányában haladni, ami a zenei pályát illeti. Persze ezzel csak azt érte el, hogy egyik irányzatban sem sikerült igazi hírnévre szert tennie. Azért olyan háttérrel, mint amit Ella és névadó apja jelentett, meglehetősen szép énekesi karriert mondhat magáénak, sőt gyermekei is a zenei pályát választották. Az internetről sok érdekes információt tudhatnak meg azok, akiket érdekel egy ilyen meglepő pálya…

De hogyan is került Magyarországra a fekete énekes. Hát úgy, hogy sokadik felesége ukrán, Kijev közelében éltek, de a háború miatt elhatározták, hogy inkább Amerikában folytatják életüket. Budapesten óhajtják kivárni az egyébként klasszikus csellista feleség beutazási vízumának megérkezését. A jazzhiányban szenvedő Brown április 1-én betévedt az Opus Jazz Clubba, ahol éppen a Juhász Gábor Trió játszott, Karosi Juli énekelt. Ahogyan ez már lenni szokott jazzmuzsikusok között, rögtön összebarátkoztak, és felvetődött a közönség előtti fellépés ötlete is. Mivel azonban fővárosunk élénk jazzélete miatt a színhelyek és a fellépési lehetőségek hetekre lekötöttek, így adódott az a lehetőség, hogy egy rendhagyó Háló jazzest keretében találkozhasson hősünk a hazai jazzbarátokkal. Természetesen a Juhász Gábor Trió kísér (Juhász Gábor gitár, Kovács Zoltán bőgő és Jeszenszky György dob), de egy éppen itt tartózkodó szentpétervári orosz zongoristával, Jevgenyij Ponomarjovval kvartetté bővül a kísérő együttes. Biztató, amit az internetről megtudtam, hogy az 1983-ban született zongorista Michel Petruccani-t tekinti példaképének és saját kvartettjével  együtt azt is hangsúlyozzák, hogy ők nem világzenét, hanem vérbeli jazzt játszanak. (Akit érdekelnek a részletek, a név angol változatát keresse: Evgeny Ponomarev.)

Jó szívvel invitálom a jazzrajongókat erre a különleges élményre. E sorok írója a legnagyobb örömmel emlékezik vissza jazznagyságok olyan váratlan és különleges látogatásaira, amelyek valóban a véletlen jegyében születtek. Például amikor 2000-ben Herbie Mann ünnepelte nálunk 70. születésnapját, vagy a Juhász Attila meghívására workshopot tartó, de koncertet is adó Chuck Israels fellépése, aki Bill Evans bőgőse volt. Ilyen volt a nálunk orvosi kezelést igénybe vevő veterán dobos Jimmy Wormsworth Bolla Gábor patronálásával megvalósított koncertje is.(Ő a Lambert-Hendricks-Ross énekegyüttest kísérő Gildo Mahones trió dobosa volt sok-sok más jazztörténeti szerepe mellett.)  

Ha valami, hát ezek azok a soha vissza nem térő élmények és lehetőségek, amelyek még érdekesebbek, mint a rendeltetésszerűen lebonyolított, előre lekötött úgymond „hivatalos” rendezvények. Megéri a fáradozást, a kissé visszafogottabb húsvéti locsolkodást, (illetve annak következményeit), hogy ennek a fenomenális élménynek részesei lehessünk!  Én biztosan ott leszek!

 

Kapunyitás 18:00, helyfoglalás érkezési sorrendben! Jegyet csak a helyszínen lehet venni.
További információ: https://www.facebook.com/events/534554738048633

Fotó: Háló Jazz Klub

 

 

 

 

 

 

 

© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005