fbpx

Dresch Mihály Kossuth-díjat kapott

2022. március 15.

Máté Péter-díjat idén sem kapott jazz-zenész, immár két éve, hogy nem jut eszébe a szavazóbizottságnak egy jazz-zenész neve sem. Azonban idén Dresch Mihály Kossuth-díjat kapott!

 

A Kossuth-díj a magyar kultúra művelésének és ápolásának elismeréséért járó legmagasabb magyar állami kitüntetés, amely Kossuth Lajosról kapta a nevét. Az országgyűlés 1948-ban 1848. március 15. centenáriuma alkalmából alapította. 1990 óta a köztársasági elnök adományozza, általában a miniszterelnök előterjesztése alapján. A díj mindkét fokozatát, a Kossuth-díjat és a Kossuth-nagydíjat is, rendszerint március 15-én adják át.

 

Dresch Mihály - Liszt Ferenc-díjas előadóművész, kiváló és érdemes művész Magyarország számára kivételesen értékes, a mai magyar jazz kimagasló alakjaként a magyar népzene és a jazz ötvözésén alapuló, saját zenei világot megjelenítő, kiemelkedő előadóművészi pályája elismeréseként.

Dresch Mihály 1955-ben született. A tavaly duplalemezzel előrukkoló jazz-szaxofonos óriási kincs, a magyar népzene szellemiségéből táplálkozik muzsikája, amit letagadhatatlanul jazzé formál bármelyik zenei kooperációjában. Dolgozott együtt többek közt Archie Sheppel, Chico Freemannel, Lee Konitz-cal, és a mai napig állandó társai a zenében Borbély Mihály, Lukács Miklós és Grencsó István. A szaxofonon kívül rengeteg fúvós hangszeren zenél és énekel is. Első lemeze 1985-ben jelent meg Sóhajkeserű címen, majd Hazafelé, Live in Cologne, Sóhajkeserű (Köln), Gondolatok a régiekről, amiken Grencsó István játszott. Zeng a lélek című lemezén Lajkó Félix hegedül, …Folyondár…-on, a Túl a vízen, Mozdulatlan utazás és Szép csendesen lemezeken Kovács Ferenc, az utóbbin Unger Balázs is cimbalmozott, majd megjelent közös lemeze Archie Sheppel, a Hungarian bebop, amin Balogh Kálmán cimbalmozott. Az Egyenes zene című albumon Kovács Ferenc hegedült és Balogh Kálmán cimbalmozott, majd 2006-tól már Lukács Miklós szerepel a Dresch Quartet lemezein: Árgyélus, Ritka madár, Fuhun, Kapu és kert, Tördelős. Ugyancsak 2006-ban jelent meg közös lemezük Borbély Mihállyal, a Te+Te, melyet 2018-ban a Körbe-körbe követett. Lukács Miklóssal a duó lemezük pedig 2013-ban jelent meg, Labirintus címen. Chris Potterrel a Zea című lemezt 2016-ban vették fel. A Vonós Quartettel az első lemezt 2017-ben készítették el, melynek címe Forrásból, és ezt követte a tavaly megjelent Ongaku lemez. A Dresch Quartet legutóbbi lemeze is tavaly jelent meg, Árnyékban címmel. Egy szóló lemeze jelent meg 1997-ben, a Hűs ég címen, és számtalan albumon volt közreműködő.

 

Gratulálunk Dresch Mihálynak a díjhoz!

 

 

Fotó: Irk Réka

 

 

 

 

© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005