fbpx

Dresch Vonós Quartet – Ongaku

2021. máj. 27.

Legutóbb a Dresch Quartet Árnyékban albumát ajánlottam itt, most a Fonónál megjelent másik gyűjtemény – ha úgy tetszik a Dresch Enciklopédia második kötete – következik az Ongaku. Pár éve Cserfőn egy présházban üldögélve mesélt Dresch Mihály egy koncert előtti arról, hogy jutott el az ősi magyar zene és a jazz szintéziséhez. (Akinek van kedve utánakeresni, szerkesztett változatát elolvashatja a Győri Műhely 2004/1-es számában).

Az első album a jazz felől indulva mutatta meg ezt az utat, a második cd kiválóan interpretált példái a magyar népzene felől indulva illusztrálják az ősi gyökerek hasonlóságát. Ez egy tipikus népzenei formáció (bár húros quartet inkább a cimbalom okán), amibe beszáll - a falusi muzsikálások bevett gyakorlata szerint - egy vendég. Esetünkben belép a bandába a szaxofonos, fuhunos prímás Dresch „Dudás” Mihály. Etnojazz ez? Inkább tradicionális magyar tánczene gazdagítva a jazz nyelvezetével. Jó példa erre az albumot nyitó kalotaszegi „Legényes” vagy a „Jó-hír”. A címadó Ongaku viszont – a japán szó is muzsikát jelent – a szerkezetében hű ugyan a népzenéhez, de a hangszerelése aligha passzolna egy falusi lagzi hangulatába úgy, mint, a „Becei zene”, lévén, hogy az egy székely csárdás.

Aki ott volt öt éve a Pesti Vigadóban rendezett koncerten, mikor előbb a vonósokkal, majd a jazz quartettel muzsikált Dresch, majd a fináléban mindenkit színpadra szólított, csináljon két új helyet a CD-k közt a polcon.

Mert minden gazda tudja, ha jó a termés, öröm a szüret.  

 

Fonó, 2021

 

Dresch Vonós Quartet: Ongaku

 

  1. Ritka sűrű (tradicionális) 5:00
  2. Ha elmegyek (Dresch Mihály) 4:39
  3. Fennsík (kompozíció gyimesi keservesre, szerző Dresch Mihály) 6:13
  4. Gergely (tradicionális, feldolgozta Dresch Mihály) 3:15
  5. Ongaku (Dresch Mihály) 6:50
  6. Jó-hír (Dresch Mihály) 7:17
  7. Mezőségi (tradicionális) 12:08
  8. Kerekerdő (kompozíció forgatós témára, szerző Dresch Mihály) 2:58
  9. Vadszerba (kompozíció szerba dallamra, szerző Dresch Mihály) 2:20

 

Közreműködnek:

Dresch Mihály - basszus klarinét, fuhun, furulya, szoprán szaxofon, ének
Csoóri Sándor - brácsa, tambura
Zimber Ferenc – cimbalom
Bognár András – nagybőgő
Lőrincz Hortenzia - ének (3.)

 

© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005